Διατροφή

ΟΛΒΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΒΗΜΑ 4 -ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΩΜΟΦΑΓΙΑ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ! ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΞΙΝΕΣ & ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιοπάθεια, η οποία παραμένει η νούμερο ένα κύρια αιτία θανάτου.

Η χοληστερόλη, μαζί με την πλάκα και άλλες λιπώδεις εναποθέσεις, στο εσωτερικό των αρτηριακών τοιχωμάτων της καρδιάς, μπορεί να συσσωρευτεί μέχρι το σημείο να προκαλέσει θρόμβους αίματος.

Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ενώ θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή που οδηγούν στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο . Αυτό είναι ανησυχητικό.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν μέσω μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης, αποφυγής του καπνίσματος, περιορισμού της πρόσληψης αλκοόλ και διαχείρισης βάρους .

Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και αυξάνουν τη χοληστερίνη. Γι αυτό, πρέπει να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε σε τακτική βάση.

 1. Μπέικον

Είτε είναι στο πρωινό μαζί με αυγά και ένα μπισκότο, τυλιγμένο γύρω από λαχανικά όπως τα σπαράγγια, είτε ανάμεσα σε ένα κουλούρι με σουσάμι, μπιφτέκι χάμπουργκερ και τυρί, το μπέικον είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Προσφέρει ένα τραγανό στρώμα αλμυρής γεύσης που μπορεί να σας βοηθήσει να συνδυάσετε ένα γεύμα.

Δυστυχώς, δεν βοηθάει την υγεία σας.

Οι συνολικές θερμίδες από τα κορεσμένα λιπαρά στα περισσότερα προϊόντα μπέικον (περίπου 27 θερμίδες ανά μερίδα δύο φέτες) είναι περισσότερες από τις θερμίδες της πρωτεΐνης (περίπου 22 θερμίδες ανά μερίδα δύο φέτες)!

 1. Μπριζόλα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αποφύγετε την υπερβολική χοληστερίνη, είναι να επιλέξετε την κατάλληλη μπριζόλα, το κατάλληλο, δηλαδή κομμάτι.

Αν πάρετε μπριζόλα σπάλας, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει αρκετά περισσότερο λίπος από την κόντρα μπριζόλα, που είναι όμως και λίγο πιο στεγνή και σκληρή.

Το μπον φιλέ ή η μπριζόλα γάλακτος είναι πιο μαλακά κομμάτια, χωρίς νεύρα και χωρίς πολλά λίπη, ωστόσο είναι αρκετά ακριβά κομμάτια.

Αν παρόλα αυτά πάρετε ένα κομμάτι με ορατό λίπος, μπορείτε να το αφαιρέσετε πριν το ψήσιμο, και αμέσως να κάνετε το φαγητό σας πιο υγιεινό και να μειώσετε και τις θερμίδες που θα καταναλώσετε.

 1. Αρνί

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με τη λέξη «μοσχάρι». Ωστόσο, κρέατα όπως το αρνί, το κατσίκι, ο βίσονας και το χοιρινό είναι επίσης κόκκινα κρέατα, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα μυοσφαιρίνης, που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα.

Τα περισσότερα παϊδάκια αρνιού παρέχουν περίπου 11 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, ενώ τα παϊδάκια αρνιού έχουν περίπου εννέα γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Τα κόκκινα κρέατα δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Ίσως πρέπει να τα περιορίσετε ακόμα περισσότερο εάν η χοληστερόλη σας είναι εκτός ορίων ή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιαγγειακή νόσο.

 1. Παϊδάκια

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παϊδάκια είναι σε αυτή τη λίστα.

Τα παϊδάκια έχουν συνήθως ορατό λίπος που φαίνεται σε όλο το κρέας και μπορεί να είναι αρκετά τρυφερά όταν μαγειρεύονται για να αφαιρεθούν από το κόκκαλο.

Τα κακά νέα είναι ότι ένα κομμάτι κομμένων πλευρών στο κέντρο του βοείου κρέατος, παϊδάκια σε στυλ βοείου κρέατος και κοντές πλευρές από βοδινό κόκκαλο περιέχουν 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Εάν παραγγείλατε παϊδάκια σε ένα εστιατόριο, δοκιμάστε να τα χωρίσετε με έναν φίλο (ή δύο!) και βάλτε τα σε μια πλευρά λαχανικών.

Η πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και τα πλευρά έχουν μηδενικές φυτικές ίνες, ενώ πολλά λαχανικά περιέχουν αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

 1. Λουκάνικο

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως το λουκάνικο μπορεί να κάνει τη σταθεροποίηση των επιπέδων της χοληστερόλης σας ακόμα πιο δύσκολη.

Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα καπνιστά λουκάνικα περιέχουν 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 50 γραμμαρίων (και 350 έως 500 χιλιοστόγραμμα νατρίου—δεν θέλουμε να αυξήσουμε και την αρτηριακή πίεση!)

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης, δοκιμάστε λουκάνικα φυτικής προέλευσης λιγότερο παχυντικά, όπως μπιφτέκια πρωινού χωρίς κρέας (0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 50 γραμμαρίων) ή λουκάνικο Kielbasa με βάση το Simple Truth φυτικής βάσης (1,5 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά για ολόκληρο λουκάνικο βάρους περίπου 100 γραμμαρίων).

ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΟΙΩΣ ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΒΙΑΣ ΥΓΙΕΙΑΣ- ΕΥΕΞΙΑΣ- ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ !

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!


  captcha